Začela se je prodaja vstopnic za Krafftov filmski program

Zgolj teden dni nas loči od začetka festivala Krafft in druženja s filmov v starem mestnem jedru Kranja. Prikazanih bo trinajst celovečernih filmov ter predstavljeni trije izbori plesnih, plesnih dokumetarnih in študentskih filmov. Cene vstopnic (vstopnica za posamezni film, dnevna vstopnica in festivalska vstopnica za ogled vseh filmov) veljajo le za ogled trinajstih celovečernih filmov, preostali filmi bodo na ogled brezplačno.

Tekmovalni program devetih celovečernih filmov – osrednji del festivala – se bo odvrtel v Prešernovem gledališču Kranj. Filmi so izbrani na podlagi presežnih, izstopajočih in dovršenih igralskih stvaritev najsibo glavnih ali stranskih vlog, profesionalnih ali neprofesionalnih igralcev in igralk ali igralskih ansamblov v zadnjih treh letih (2020–2022). Tričlanska mednarodna žirija bo ob zaključku festivala najboljšim igralskim stvaritvam v sklopu tekmovalnega programa podelila festivalske nagrade – zlata jabolka.

Na veliko platno Letnega gledališča Khislstein prihaja revija nagrajenih celovečernih filmov s štirimi celovečerci iz leta 2021, ki so bili med drugim nagrajeni na vidnih festivalih v tujini, kot so Berlinale, San Sebastián, Cannes in drugi. V primeru dežja ali slabe vremenske napovedi bodo projekcije v Prešernovem gledališču Kranj.

Poleg revije nagrajenih celovečernih filmov spremljevalni program prinaša tudi tri večere plesnih, plesnih dokumentarnih in študentskih filmov v Stolpu Škrlovec. Na Večeru plesnih filmov bodo na ogled plesni filmi, nominirani za nagrado in priznanje LOK, ki ga podeljuje Sekcija plesnih ustvarjalcev Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev. Med njimi so tudi prejemnika nagrade LOK (Malagueña by Jurij & Jagoda Batagelj, Horizon) in prejemnika priznanja LOK (James Bond 007 – Skyfall, The Greatest Showman – This is me). Večer plesnih dokumentarnih filmov bo vsebinsko zaokrožil okroglo mizo z naslovom Manjkajoči dialogi – odsotnost plesnega dokumentarnega filma. Na platnu bodo predstavljena avtorska dela gostov okrogle mize Boruta Bučinela, Toneta Stojka in Mateja Kolmanka , ki so našli izziv v prikazovanju plesa na način, ki publiki ponudi drugačen vpogled na življenja različnih plesnih ustvarjalk in ustvarjalcev. V okviru Programa študentskih filmov bo prikazan izbor petih kratkih igranih filmov, ki so jih študentke in študentje ustvarili v zadnjih dveh letih (20202021).

Dobrodošli na Krafft-u!