ZLATO JABOLKO

Osrednji del festivalskega dogajanja je posvečen tekmovalnemu programu, v katerem je na ogled devet filmov, ki so izbrani na podlagi izstopajočih igralskih dosežkov.

Filme v tekmovalnem programu na KRAFFT-u ocenjuje tričlanska mednarodna žirija, ki zadnji dan festivala podeli posebne igralske nagrade – zlata jabolka.

Na KRAFFT-u se praviloma podeli pet zlatih jabolk. Zlato jabolko Grand Prix, tri zlata jabolka za posebne igralske dosežke in častno zlato jabolko.

Zlato jabolko Grand Prix prejme igralka ali igralec za najboljšo glavno žensko ali moško vlogo oziroma za izjemen umetniški dosežek. 

Tri zlata jabolka za posebne igralske dosežke se podelijo ne glede na velikost vloge, igralki, igralcu ali igralskemu ansamblu, ki je posebno pozornost namenil oblikovanju vidnega, prepoznavnega in izvedbeno dovršenega igralskega presežka.

Častno zlato jabolko se podeli častnemu gostu festivala, igralcu ali igralki, ki je s svojim bogatim in raznovrstnim opusom ter izjemnim delovanjem in umetniškimi dosežki vidno oblikovala in zaznamovala svetovni filmski kulturni prostor.

Nagrade festivala so poimenovane po zlatem jabolku oziroma kranjski liliji (Lilium carniolicum), ki je razširjena po vsej Sloveniji. Območjem, kjer uspeva, je v čudovit okras, uvrščena pa je tudi na slovenski Rdeči seznam ogroženih rastlin in je pri nas zavarovana.

Nagrajenci 2022

2473D740-7D46-4374-BAE1-9BE6D561416D-53994-000007C9EC853EC1

Zlato jabolko Grand Prix: skupinska nagrada – Birgir Dagur Bjarkason, Askell Einar Palmason, Viktor Benony Benediktsson, Snorri Rafn Frimannsson (Čudovita bitja)

Nagrado Grand Prix Zlato jabolko prejme glavna igralska zasedba filma Čudovita bitja režiserja Guðmundurja Arnarja Guðmundssona.

Neverjetno živa prisotnost mladih igralcev pred kamero nas že od prvega kadra kot udar strele posrka v zgodbo in nam ne pusti dihati do samega konca filma. Zasedbi uspe odigrati vloge na način, o katerem vsaka velika filmska zvezda lahko le sanja. Talent take igralske zasedbe si zasluži priložnost študirati igro in iz tega velikega obeta zgraditi uveljavljeno kariero. Tako nadarjena igralska zasedba si zasluži priložnost za študij igre in razvoj obetavne igralske kariere.

Foto: Maša Pirc/Festival Krafft

17C1E291-382D-4E6D-B0B3-79A329D4C5CE-53994-000007C3F24911DC

Zlato jabolko za posebne igralske dosežke – najboljši igralec: Radoš Bolčina (Inventura)

V detajle razčlenjena vloga, v kateri se zrcali cela paleta razpoloženj in čustev; od otroške začudenosti, dvomov, strahu, jeze, preganjavice, olajšanja. Vedno znova je presenečen – skozi cel film rahlo naiven. Igra je pravilno dozirana, do konca izpeljana in je s tem tudi največja podpora žanru tega filma.

Foto: Maša Pirc/Festival Krafft

B9D07F29-5A34-48E9-9824-591DF1A6C76B-53994-000007C9B7937EE9

Zlato jabolko za posebne igralske dosežke – najboljša igralka: Pantea Panahiha (Pohodi plin)

Nagrada za najboljšo igralko gre Pantei Panahiha za njeno večplastno upodobitev vloge, ki se poklanja ne samo materam v družinah, temveč vsem ženskam – pravim stebrom – v družbi. Pantei graciozno uspeva prikrivati in hkrati nositi v sebi bolečino in skrb skozi celoten film. Pokaže optimizem, humor, materinskost, neposrednost ob skrbi za družino in njeno nepredvidljivo usodo. Preseneti nas s čustvenim prebojem – ki bi sam po sebi bil dovolj za nagrado – ki razkrije tako njeno igralsko kot tudi človeško moč. Ko poje o svoji bolečini ob izgubi in nujnosti, da se ne vda, se pred nami razlije čisto hvaležnost, ki jo čuti do življenja.

Foto: Maša Pirc/Festival Krafft