Vodič po Krafftovem tednu nagrajenih slovenskih filmov

Letos imate redko priložnost, da si na Krafftu v enem tednu ogledate kar pet odličnih filmov, ki so delo slovenskih režiserjev ali v njih glavne vloge zasedajo naše igralke in igralci. Oglejte si enega, dva, ali najbolje – kar vse. 

Nedelja, 16. junij: Vztrajanje

Vztrajanje Mihe Knifica je kolaž raznolikih intimnih življenjskih zgodb, ki želi pripovedovati o fenomenu človeka. Liki v filmu si ne delijo kraja ali časa dogajanja, ne vedo drug za drugega in nikoli ne bodo. V filmu letošnja prejemnica nagrade Ita Rina za življenjsko delo Ivanka Mežan zaigra lik ženske, ki je priča zadnjim vzdihljajem svojega ljubega moža. Film je dobil nagrado za najbolj obetajoči filmski projekt na festivalu v Karlovih Varih.

stara gospa gazi po snegu
Vodič po Krafftovem tednu nagrajenih slovenskih filmov 5

Ponedeljek, 17. junij: Jezdeca

Jezdeca Dominika Menceja je film ceste, v katerem spremljamo prijatelja iz majhne vasi, ki svoja mopeda v chopperja in se podata na pot. V iskanju svobode in ljubezni potujeta skozi Slovenijo in Hrvaško, ki sta se ravno odcepili od Jugoslavije, skozi sanje preteklosti in vizije prihodnosti. Nežni, zreli in tiho virtuozni film je portal Screen Daily označil za najboljši prvenec zadnjega pol desetletja, slovenska publika pa mu je podelila vesno za najboljši film po izboru občinstva. V glavnih vlogah: letošnji nagrajenec DSI Timon Šturbej in Krafftov selektor študentskih filmov Petja Labović.

Jezdeca Spremljevalni program Krafft 2024
Vodič po Krafftovem tednu nagrajenih slovenskih filmov 6

Torek, 18. junij: Opazovanje

V trilerju Opazovanje Janeza Burgerja se mlada reševalka (Diana Kolenc) trudi odkriti, zakaj dobiva misteriozne posnetke brutalnega zločina, ki ga je videla v živo preko Facebooka. Vse bolj ji postaja jasno, da je pri njem sodelovala tudi sama. Za odlično upodobitev Lare je bila Diana Kolenc nagrajena že z vesno, na Krafftu pa ji bo DSI podelilo tudi nagrado veliki plan za najboljšo žensko vlogo.

Opazovanje foto1
Vodič po Krafftovem tednu nagrajenih slovenskih filmov 7

Sreda, 19. junij: Zbudi me

Intimna drama z elementi kriminalke Zbudi me režiserja Marka Šantića je na lanskem Festivalu slovenskega filma prejel kar pet vesen, med drugim za najboljši film, za najboljšo moško glavno (Jure Henigman) in moško stransko vlogo (Jurij Drevenšek). Portret ksenofobije na Jesenicah tematizira izmuzljivost spomina in (ne)zmožnost novih začetkov.

ZbudiMe day13 UrsaPremik 9165
Vodič po Krafftovem tednu nagrajenih slovenskih filmov 8