Opazovanje
Janez Burger
2023
Slovenija, Severna Makedonija, Italija, Hrvaška
82'
slovenščina

Igrajo

Benjamin Krnetić, Diana Kolenc, Jan Cvitkovič, Jure Henigman, Nataša Keser, Timon Šturbej, Vladimir Vlaškalić
Play Video

Bolj ko se mlada reševalka trudi odkriti, zakaj dobiva misteriozne posnetke brutalnega zločina, ki ga je videla v živo preko Facebooka, bolj ji postaja jasno, da je pri njem sodelovala tudi sama.

Lara, stara 27 let, empatična pripravnica v vozilu nujne medicinske pomoči, pomaga Kristijanu pri prevozu v bolnišnico. Čeprav je ta v komi, Lara začne prejemati videoposnetke z njegovega Facebook profila, kjer neznani ljudje spremljajo, kako Kristijana pretepajo. To prijavi detektivu Borutu, le ta ugotovi, da opazovalci niso bili prisotni na kraju dogodka, ampak so prenos brutalnega pretepa v živo spremljali na Facebooku. Laro kljub temu vsak prejet videoposnetek vznemiri in vnese nemir v njeno življenje. Prične raziskovati, zakaj prejema te video posnetke in kmalu ugotovi, da je bila v dogodek vpletena tudi sama.

NAGRADE / FESTIVALI

FSF 2023

Vesna za glavno vlogo (ženska) – Diana Kolenc
Diana Kolenc kot Lara v filmu Opazovanje ustvari izrazito izčiščeno vlogo. Njen izraz je ponotranjen, diskreten, preprost in fokusiran. Z minimalnimi reakcijami uspe prikazati širok diapazon pomenov. Tudi ko ni v prvem planu, je njena telesna govorica prezentna, lahko bi rekli, da s filmom biva. Njena interpretacija se popolnoma zlije s stilom in žanrom.

Vesna za scenografijo – Špela Jelovčan, Vasja Kokelj
Scenografija v Opazovanju estetsko dopolnjuje in podpira žanr filma. Elementi, kot so madeži na preprogi, kupi smeti, staro pohištvo, prazni prostori, mišelovka ipd., pripovedujejo in hkrati kontekstualizrajo širšo zgodbo zunanjega sveta. Učinkovito izbrana hladna barvna paleta pa ustvarja kontrast rdečim uniformam reševalcev.

Vesna za zvok – Julij Zornik
Zvok v filmu Opazovanje pogosto deluje kot sprožilec dogajanja. Ob odsotnosti glasbe postane pomembno režijsko sredstvo. Ekspresivna zvočna podoba, zgrajena iz številnih zvočnih elementov, kot so medicinske aparature, sirene, telefoni, otroški jok ipd., ustvarja avtentično atmosfero in vzbuja vseprisoten občutek nelagodja.

Na sporedu

torek, 18. 6. 2024
18.00

Lokacija

MOJKINO Kranj