Pohodi plin!
Panah Panahi
2021
Iran
93'
v perzijščini s slovenskimi podnapisi

Igrajo

Hassan Madjooni, Pantea Panahiha, Rayan Sarlak, Amin Simiar
Play Video

Kaotična, a ljubeča družina se z avtom vozi skozi divjo, skalnato iransko pokrajino. Ne vemo, kam potujejo. Na zadnjem sedežu sedi oče z zlomljeno nogo. Je noga zares zlomljena? Mama se trudi biti nasmejana – kadar ne zadržuje solz. Živahen deček v avtu kar naprej uprizarja karaoke. Vsi se pričkajo glede poškodovanega psa in si hodijo po živcih. Le starejši sin skrivnostno molči.

 

IZ PRVE ROKE

»Nerad poudarjam ali poenostavljam, temveč gledalcem puščam prostor za eksperimentiranje s filmom, uporabo lastnih čutov in oblikovanjem lastnih razlag. Življenje in umetnost sta polna paradoksov, bogatejša sta, če ju vsak zase lahko prosto raziskujemo. Namen je, da se dvignemo nad omejitve, določene z normami, in ustvarimo okno za ustvarjanje presenečenj, ki vznemirijo in očarajo.« – Panah Panahi

O REŽISERJU

Panah Panahi je film doštudiral na teheranski univerzi za umetnost, kjer je končal tudi svoj prvi kratki film. Po študiju je na filmskih projektih nekaj časa deloval kot scenski fotograf, kasneje pa se je postopoma preizkušal tudi v vlogi asistenta kamere in režije, kjer je med drugim asistiral režiserju Abbasu Kiarostamiju. V zadnjih letih je kot svetovalec, montažer in asistent režije sodeloval pri filmih svojega očeta, Jafarja Panahija. Pohodi plin! je njegov celovečerni prvenec.

KRITIKE

»Panahijev celovečerni prvenec je osupljivo hraber film ceste, ki svoje čustvene odtenke balansira z brbotajočim podtonom politične kritike.« – Leigh Singer (BFI)

»Družino, ki je včasih skrajno disfunkcionalna, a je v prvi vrsti ljubeča, Panahi prikaže intimno, iskreno, predvsem pa brez nepotrebnih skrajnih moralnih dilem, ki bolj ali manj uspešno prežemajo iranske filmske pripovedi zadnjih desetih let.« – Petra Meterc (Ekran)

»Potovanje proti svobodi pod krinko družinskega izleta; film, prežet z realizmom, prašnimi cestami in čudovitimi pokrajinami, ki pa nas v končni magični sekvenci vendarle za trenutek ponese tudi med zvezde, v vesolje brez sporov, vojn in avtoritarnih režimov.« – Veronika Zakonjšek (MMC)

FESTIVALI, NAGRADE

BFI London Film Festival (nagrada za najboljši film), Singapore International Film Festival (nagrada Silver Screen za najboljši azijski celovečerec), Liffe (nagrada vodomec), Philadelphia Film Festival 2021 (posebna omemba za najboljši igralski ansambel).

Na sporedu

sreda, 15. 6. 2022
17.00

Lokacija

Prešernovo gledališče Kranj