Čudovita bitja
Guðmundur Arnar Guðmundsson
2022
Islandija, Danska, Švedska, Nizozemska, Češka
123'
v islandščini s slovenskimi podnapisi

Igrajo

Birgir Dagur Bjarkason, Áskell Einar Pálmason, Viktor Benóný Benediktsson, Snorri Rafn Frímannsson
Play Video

Čudovita bitja so v pravljično islandsko pokrajino umeščena zgodba o prijateljstvu, polnem mladostniške energije in zmedenih čustev. So film o skupini fantov, ki se počutijo nezaželene, a najdejo podporo drug v drugem.

Zgodba

Addija vzgaja jasnovidna mati. Nekega dne se v svojo družbo prestopnikov odloči sprejeti izobčenca, ki ga vrstniki trpinčijo. Prepuščeni sami sebi, fantje raziskujejo agresijo in nasilje ter se hkrati učijo o ljubezni in zvestobi. Ko se njihovo nasilno vedenje prične stopnjevati v življenjsko nevarne situacije, Addi prične v sanjah doživljati niz nenavadnih vizij. Ali jih lahko njegova novoodkrita intuicija vodi nazaj na varnejšo pot ali se bodo nepovratno potopili v nadaljnje nasilje? 

Iz prve roke

»Jaz in moji prijatelji iz otroštva prihajamo iz normalnih delavskih družin, a naš svet se nam je vedno zdel poseben. Sarkastičen humor, nasilno vedenje in starši z neurejenimi zasebnimi življenji. Mojo družino je še dodatno zaznamovalo verovanje v pomen sanj in nadnaravne čute. Čudovita bitja združujejo vse te elemente. So zgodba o prijateljstvu, polnem mladostniške energije in zmedenih čustev. O skupini fantov, ki se počutijo nekoliko nezaželene, a najdejo podporo drug v drugem.« – Guðmundur Arnar Guðmundsson

O režiserju

Guðmundur Arnar Guðmundsson se je rodil leta 1982 v Reykjaviku. Po diplomi na Islandski umetnostni akademiji se je preselil na Dansko in začel študirati scenaristiko. Njegovi kratki filmi so bili prikazani na številnih mednarodnih festivalih, njegov režijski celovečerni prvenec Ognjišče (Hjartasteinn, 2016), premierno prikazan na Beneškem filmskem festivalu in kasneje nominiran za Evropsko filmsko nagrado, si je prislužil več kot petdeset mednarodnih nagrad. 

Kritike

»Guðmundssonov čudovit in krut drugi celovečerec se ponaša z izjemnim mladinskim ansamblom. A še bolj kot na mlade igralske zvezde se film osredotoča na plimovanje  neizogibne dediščine heterormativnega moškega nasilja, ki otroštvo polni  s temnimi kotički sramote, ki jih noben svetel žarek islandskega sonca ne more osvetliti.« – Jessica Kiang (Variety) 

»Guðmundsson ima izjemen instinkt za izbiro igralcev in spretnost, da iz mladostnikov izvabi uravnoteženo igro, polno prepričljivih podtonov in nians.« – Wendy Ide (Screen Daily)

Festivali, nagrade

Berlinale (nagrada Label Europa Cinemas)

Na sporedu

petek, 17. 6. 2022
17.00

Lokacija

Prešernovo gledališče Kranj