Amonit
Francis Lee
2020
VB, ZDA, Avstralija
120 min
ANGLEŠČINA + SLOVENSKI PODNAPISI

Igrajo

Kate Winslet, Saoirse Ronan, Gemma Jones, James McArdle
Play Video

Pretanjena kostumska drama, postavljena v obdobje viktorijanske Anglije pred čudovito kuliso slikovite britanske obale, pred nami razgrne strastno razmerje med znamenito britansko paleontologinjo Mary Anning in njeno mlado ljubimko Charlotte.

ZGODBA

Film prikazuje fikcionalizirano zgodbo znamenite britanske paleontologinje Mary Anning iz 19. stoletja, ki je kljub revščini in deprivilegiranosti znanosti prispevala nekaj najpomembnejših odkritij svojega časa. Nekega dne v njeno trgovino s fosili v britanski obmorski vasi prispe bogat gospod, občudovalec Maryjinega dela, s svojo mlado ženo Charlotte. Slednja nato ostane v vasi, da bi pozdravila svojo »melanholijo«. S prihodom Charlotte pusta, siva obala postane utopično zatočišče strasti med dvema ženskama, ki nista sodili v stoletje, v katerem sta živeli.


IZ PRVE ROKE

»V filmski industriji ni veliko kvir ljudi, ki prihajajo iz delavskega okolja. […] Snemanje filma Amonit je bila zame prava lekcija identitetnih politik. Vem, da ne morem govoriti za Mary, saj nisem paleontolog iz 19. stoletja, ampak mislim, da se lahko pogovarjam z njo. Kar sem želel pokazati v filmu, je zgodba izjemne paleontologinje, ki je prav tako prihajala iz delavskega okolja in ki za časa svojega življenja ni bila pripoznana, ter njeno zgodbo razviti še dalje. Njeno življenje sem želel kontekstualizirati skozi odnos. In ker so jo moški njenega časa zavračali, ignorirali in si prilaščali njeno delo, sem čutil, da ta odnos ne more biti z moškim.«
– Francis Lee


O REŽISERJU

Francis Lee (Soyland, 1969) je igralec, režiser in scenarist, znan po filmih Božja dežela (2017) in Amonit (2020). Odraščal je v delavski družini v Yorkshiru, kar je v 70. in 80. letih pomenilo, da bi bilo zasledovanje kariere filmskega režiserja popolnoma neuresničljivo. Zato je postal igralec. Po 20 letih življenja v Londonu se je preselil nazaj v domači kraj in začel snemati filme, kar si je želel že od nekdaj.


KRITIKE

»Režiser je v svojem slogu scenarij filma izčistil na nujnosti in igralkama pustil, da lika in razmerje med njima počasi razvijata na platnu po svoje. Za ta namen je prilagodil tudi ustvarjanje filma, ga posnel linearno – od prvega srečanja žensk, njunega prijateljstva in nazadnje do njune ljubezni. […] Kate Winslet uspe tišine samotnega bivanja odločene znanstvenice, ki kljubuje oviram življenja v 19. stoletju, zapolniti s komaj opaznimi gestami, ki pa nosijo izjemno emocionalno težo in razpon. Saoirse Ronan utelesi počasno izvijanje iz depresije po spontanem splavu in novo strast, ki jo v njej spodbudi starejša ženska.«
– Jasmina Šepetavc (Ekran)


FESTIVALI IN NAGRADE

BFI London, Chicago, Cameraimage, nominacija za nagrado bafta za najboljšo kostumografijo.


PODATKI O FILMU

Režiser: Francis Lee
Scenarist: Francis Lee
Igrajo: Kate Winslet, Saoirse Ronan, Gemma Jones, James McArdle
Direktor fotografije: Stéphane Fontaine
Montažer: Chris Wyatt
Glasba: Volker Bertelmann, Dustin O’Halloran
Producenti: Ian Canning, Emile Sherman, Fodhla Cronin O’Reilly

Na sporedu

sreda, 16. 6. 2021
21.00

Lokacija

Letni kino Angelca Hlebce (Mestna tržnica Kranj)