ZLATO JABOLKO

Osrednji del festivalskega dogajanja je posvečen tekmovalnemu programu, v katerem je na ogled deset filmov, izbranih na podlagi izstopajočih igralskih dosežkov.

Filme v tekmovalnem programu ocenjuje tričlanska mednarodna žirija, ki zadnji dan festivala podeli posebne igralske nagrade – zlata jabolka.

Kategorije so: 

  • zlato jabolko Grand Prix (ena nagrada), 
  • zlato jabolko za posebne igralske dosežke (do tri nagrade),
  • častno zlato jabolko (ena nagrada).

 

Zlato jabolko Grand Prix prejme igralka ali igralec ali igralski ansambel za izjemen umetniški dosežek. Zlato jabolko za posebne igralske dosežke se ne glede na velikost vloge podeli igralki, igralcu ali igralskemu ansamblu, ki je posebno pozornost namenil oblikovanju vidnega, prepoznavnega in izvedbeno dovršenega igralskega presežka.

Častno zlato jabolko pa se podeli častnemu gostu festivala, igralki ali igralcu, ki je s svojim bogatim in raznovrstnim opusom ter izjemnim delovanjem in umetniškimi dosežki vidno oblikoval in zaznamoval svetovni kulturni filmski prostor.

Nagrade festivala so poimenovane po zlatem jabolku oziroma kranjski liliji (Lilium carniolicum), cvetlici, ki je razširjena po vsej Sloveniji. Območjem, kjer uspeva, je v čudovit okras, uvrščena pa je tudi na slovenski Rdeči seznam ogroženih rastlin in je pri nas zavarovana.

Strokovna žirija za nagrado zlato jabolko 2024

IVANISIN Nina 2023 LowRes SignA©PeterUhan 060

This is the heading

Nina Ivanišin Janežič, slovenska filmska in gledališka igralka ter članica SNG Drama Ljubljana, ki je v svoji karieri ustvarila kopico izjemnih predstav ter prejela številne nagrade, med njimi Borštnikovo nagrado, nagrado Prešernovega sklada in več filmskih.

Sercan

This is the heading

Sercan Gidişoğlu, turški gledališki in glasovni igralec, režiser, član žirij, raziskovalec in trener na področju gledališča. Od leta 2017 pa tudi generalni sekretar sindikata turških igralcev.

erol 0152@RAFAELA PROELL scaled

This is the heading

Erol Nowak, avstrijski igralec, ki je sodeloval pri več kot petdesetih nacionalnih in mednarodnih produkcijah, med drugim tudi pri Netflixovih serijah Crooks in The Empress.

Strokovna žirija za nagrado zlato jabolko 2023

Nathalie Cheron, direktorica kastinga za mednarodne visokoproračunske uspešnice (npr. Valerian in mesto tisočerih planetov), serije in neodvisne evropske filme.

Nataša Barbara Gračner, filmska in gledališka igralka ter članica ansambla SNG Drama Ljubljana.

Gregor Zorc, filmski in gledališki igralec, ki smo si ga nazadnje zapomnili po vlogi v filmu Orkester Matevža Luzarja.

NAGRAJENCI 2023

Leila-2-scaled

Zlato jabolko Grand Prix: igralska zasedba Leilini bratje

Nagrado zlato jabolko Grand Prix prejme igralska zasedba filma Leilini bratje režiserja Saeeda Roustayija.

V tej družinski simfoniji vsak igralec ostaja do obisti zvest svojemu inštrumentu in se hkrati zaveda, da je njegov zven boleče odvisen od soigralcev. Zven celote je imperativ, ki nam priča o izredni igralski inteligenci, intuiciji in iskrenosti posameznikov. Impresivna študija kolektivne igre, kjer za moment pozabiš, da gozd sestavljajo posamezna drevesa. Čudovito!

Slika iz filma Amanda. Glavna igralka Benedetta Porcaroli leži na blazini, oblečena v kopalke in s sončnimi očali.

Zlato jabolko za posebne igralske dosežke: Benedetta Porcaroli (Amanda)

To je zgodba o osamljenosti in iskanju ljubezni - ljubezni popolnoma disfunkcionalne družine, ljubezni čudaških fantov, ljubezni anonimnih moških v spletnih klepetalnicah ali celo ljubezni stare sošolke, ki živi asocialno življenje, zaprta v svoji sobi. Amanda je upornica, samotarka, je surova, globoko ganljiva in hkrati grozna. Prepričala nas je igralska preciznost Benedette Porcaroli ter njena sposobnost pristnega tretja src na tej ganljivi poti.

LeBleuDuCaftan_Photogramme_00074007

Zlato jabolko za posebne igralske dosežke: Saleh Bakri (Modri kaftan)

Saleh Bakri veze svojo vlogo v popolnem miru, izredno natančno, marljivo in presenetljivo ostro, ter nikoli ne podleže šarmu učinka. Ta zmes učinkuje na gledalca malodane hipnotično. Zavije te v svoj kaftan in te virtuozno popelje skozi zgodbo. Igro prepusti prstom, naprstniku, cigaretu, kozarcem čaja in pari v turški kopeli. V taki krhkosti se skriva strašen igralski pogum.

Woman_on_the_Roof-671232109-large

Zlato jabolko za posebne igralske dosežke: Dorota Pomykala (Ženska na strehi)

Dorota Pomykala je kot Mira v filmu Ženska na strehi izjemna. Z niansiranimi registri igralskih izraznih sredstev, s katerimi minimalistično dozira vsa stanja preko katerih izriše osamljenost depresivne ženske poznih srednjih let, igralka intenzivno upodobi moč tihega upora proti staromodnim stališčem družbene in družinske patriarhalne hierarhije. Polna obupa, depresivne resignacije in notranjega boja, ustvari portret osebe, s katero empatično potujemo skozi labirint nepričakovanih dogodkov, v katerih igralka zablesti kot emblem nevidnih in pozabljenih v tem krutem svetu.

Otvoritev_Primož_Pičulin(6)

Častno zlato jabolko: Predrag Miki Manojlović

Prejemnik častnega zlatega jabolka za življenjsko delo je legendarni srbski igralec Predrag Miki Manojlović, ki je bil tudi letošnji glavni selektor tekmovalnega programa.

Strokovna žirija za nagrado zlato jabolko 2022

Valentina Carnelutti, Italijanska igralka Valentina Carnelutti deluje tako v gledališču kot v filmu, že odkar je prvič stopila na oder kot majhna deklica. Sodeluje z režiserji, kot so Marco Tulio Giordana (The Best of Youth, 2003), Theo Angelopoulos (The Dust of Time, 2008), Paolo Virzì (A Whole Life Ahead [2008] in Like Crazy [2016]), Citto Maselli (The Red Shadows, 2009), Angelo Orlando (Sfiorarsi, 2005) in drugi.

Marijana Brecelj, Dramska igralka Marijana Brecelj je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo diplomirala leta 1979, stalna članica ljubljanske Drame pa je že od leta 1971. Sodelovala je tudi z Gledališčem Tone Čufar Jesenice, Prešernovim gledališčem Kranj, Gledališčem Glej in Špas teatrom. Redno deluje tudi na radiu, v filmu in na televiziji. Leta 2010 se je upokojila, a kljub temu še vedno nastopa.

Sebastian Cavazza,

Igralec Sebastian Cavazza, rojen v Kranju, je zaključil študij igre in umetniške besede na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Tekom kariere je ustvaril več kot sedemdeset vlog v gledališču, več kot šestdeset vlog pred kamero, sinhroniziral je več kot štirideset risanih filmov in sodeloval pri več kot petdesetih različnih radijskih igrah.

NAGRAJENCI 2022

cudovita bitja_nosilna

Zlato jabolko Grand Prix: igralska zasedba Čudovita bitja

Nagrado Grand Prix Zlato jabolko prejme glavna igralska zasedba filma Čudovita bitja režiserja Guðmundurja Arnarja Guðmundssona.

Neverjetno živa prisotnost mladih igralcev pred kamero nas že od prvega kadra kot udar strele posrka v zgodbo in nam ne pusti dihati do samega konca filma. Zasedbi uspe odigrati vloge na način, o katerem vsaka velika filmska zvezda lahko le sanja. Talent take igralske zasedbe si zasluži priložnost študirati igro in iz tega velikega obeta zgraditi uveljavljeno kariero. Tako nadarjena igralska zasedba si zasluži priložnost za študij igre in razvoj obetavne igralske kariere.

17C1E291-382D-4E6D-B0B3-79A329D4C5CE-53994-000007C3F24911DC

Zlato jabolko za posebne igralske dosežke: Radoš Bolčina (Inventura)

V detajle razčlenjena vloga, v kateri se zrcali cela paleta razpoloženj in čustev; od otroške začudenosti, dvomov, strahu, jeze, preganjavice, olajšanja. Vedno znova je presenečen – skozi cel film rahlo naiven. Igra je pravilno dozirana, do konca izpeljana in je s tem tudi največja podpora žanru tega filma.

Pohodi plin_PANTEA PANAHIHA

Zlato jabolko za posebne igralske dosežke: Pantea Panahiha (Pohodi plin)

Nagrada za najboljšo igralko gre Pantei Panahiha za njeno večplastno upodobitev vloge, ki se poklanja ne samo materam v družinah, temveč vsem ženskam – pravim stebrom – v družbi. Pantei graciozno uspeva prikrivati in hkrati nositi v sebi bolečino in skrb skozi celoten film. Pokaže optimizem, humor, materinskost, neposrednost ob skrbi za družino in njeno nepredvidljivo usodo. Preseneti nas s čustvenim prebojem – ki bi sam po sebi bil dovolj za nagrado – ki razkrije tako njeno igralsko kot tudi človeško moč. Ko poje o svoji bolečini ob izgubi in nujnosti, da se ne vda, se pred nami razlije čisto hvaležnost, ki jo čuti do življenja.