Najbolj grozen človek na svetu
Joachim Trier
2021
Norveška, Švedska, Danska, Francija
127'
v norveškem jeziku s slovenskimi podnapisi

Igrajo

Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Herbert Nordrum
Play Video

Portret mladenke v dvanajstih poglavjih s prologom in epilogom je očarljiva, igriva in duhovita drama o ljubezni v našem času ter o tem, kako lahko imaš v življenju vse, pa se še vedno počutiš kot največja zguba na svetu.

Opis

Julie bo kmalu dopolnila trideset let, njeno življenje pa je ena sama eksistencialna zmešnjava. Zapravila je že kar nekaj svojih talentov, njen starejši fant Aksel, uspešen stripar, pa vse bolj pritiska nanjo, da se ustalita. Neke noči se med tavanjem po mestu znajde na zabavi, kjer spozna mladega in simpatičnega Eivinda …

Iz prve roke

“Že dolgo sem si želel posneti film o ljubezni. Takšen, ki bi bil nekoliko globlji od običajnih filmskih romanc, kjer je vse tako preprosto, zgodbe tako jasne, čustva pa tako čudovito nedvoumna. Film, ki bi resno spregovoril o tem, kako težko je, če spoznaš nekoga ravno v trenutku, ko se trudiš razumeti lastno življenje; o tem, kako neodločen in negotov lahko postane tudi najbolj razumen in samozavesten človek, ko se zaljubi; in kako zapleteno je – celo za romantika – ko dejansko dobi tisto, o čemer je sanjal.” – Joachim Trier

O režiserju

Joachim Trier, rojen v Kopenhagnu leta 1974, je odraščal v družini filmskih ustvarjalcev in s super osmičko začel snemati že pri petih letih. Njegov prvenec Repriza (Reprise, 2006), prvi del trilogije o Oslu, je bil nagrajen z amando (norveškim oskarjem) za najboljši film ter izbran kot norveški kandidat za oskarja. Trilogijo je nadaljeval s celovečercem Oslo, 31. avgusta (Oslo, 31. august, 2011), ki je bil prikazan v sekciji Posebni pogled festivala v Cannesu in prejel nominacijo za cezarja za najboljši tujejezični film. V glavni tekmovalni program festivala v Cannesu se je prvič uvrstil z družinsko dramo Glasnejša od bomb (Louder Than Bombs, 2015), svojim prvim filmom v angleškem jeziku. Sledila je nadnaravna grozljivka Thelma, Najbolj grozen človek na svetu, zaključni del trilogije o norveški prestolnici, pa je Trierjev peti celovečerec.

Kritike

“Trier se je lotil enega najtežjih žanrov, romantične drame, ga združil s še eno zelo zahtevno zvrstjo, zgodbo o odraščanju, ter ustvaril nekaj neskončno prisrčnega in očarljivega. […] Nastop Renate Reinsve je preprosto sijajen. Zvezda je rojena!.” – Peter Bradshaw (The Guardian)

“Pronicljivo napisan, domiselno zrežiran in čudovito odigran – ta široko dostopni arthouse biser si zasluži postati filmski mejnik za številne milenijce, podobne Julie.” – Guy Lodge (Variety)

“Izjemen igralski nastop Renate Reinsve zapečati vtis o Najbolj groznem človeku na svetu kot enem od filmov leta in briljantni kritiki svojega obdobja. Tarčo doseže, ne da bi pok strela sploh slišali, in prav zaradi svoje navidezne lahkotnosti in preprostosti mu uspe gledalca mučno pretresti.” – Muanis Sinanović (Gremo v kino, ARS)

Festivali, nagrade

Cannes (nagrada za najboljšo igralko), Filmski festival bratov Manaki (srebrna kamera 300), norveški kandidat za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec.

Na sporedu

sobota, 18. 6. 2022
21.30

Lokacija

Letno gledališče Khislstein