Mala mama
Céline Sciamma
2021
Francija
72'
v francoščini s slovenskimi podnapisi

Igrajo

Joséphine Sanz, Gabrielle Sanz, Nina Meurisse, Stéphane Varupenne, Margot Abascal, Florès Cardo, Josée Schuller, Guylène Péan
Play Video

Ena najvidnejših sodobnih režiserk, Céline Sciamma, v novem filmu znova raziskuje velika življenjska vprašanja z izrazito ženske perspektive. Gre za nežno in očarljivo pripoved o otroškem žalovanju in spominih.

Zgodba

Osemletna Nelly je izgubila babico in zdaj staršem pomaga pri čiščenju njene hiše. Med delom raziskuje domovanje in bližnji gozd, kjer se je nekoč igrala in v njem zgradila drevesno hišico njena mama Marion. Nekega dne pa dekličina mati nenadoma odide. Takrat Nelly v gozdu sreča sovrstnico, ki tam gradi drevesno hišico. Njeno ime je Marion. 

Iz prve roke

»Moj časovni stroj lahko razumete kot referenco na spomin, vendar govori tudi o domišljiji. Ob opazovanju otroške fotografije svojih staršev, očeta ali matere se lahko prestavite v to podobo, si sebe predstavljate v preteklosti. Film poskuša razodeti to raven našega lastnega časovnega stroja, ki se skriva v človeškem umu.« – Céline Sciamma

O režiserki

Céline Sciamma je rojena leta 1978. Odraščala je v predmestju Pariza. Po magisteriju iz francoske literature je študirala scenaristiko na filmski šoli La Femis. V svojih prvih treh večkrat nagrajenih celovečercih Vodne lilije (2007), Pobalinka (2011) in Banda punc (2019) se je osredotočala na tematiko odraščajočih deklet in fluidnost njihove spolne identitete. S filmom Portret mladenke v ognju (2019) je osvojila nagrado za najboljši scenarij v Cannesu. Mala mama (2021) je njen peti celovečerec.

Kritike

»Starši v svojih otrocih pogosto vidijo odsev samih sebe, medtem ko otroci do takšnih spominov ne morejo dostopati brez malce čarovnije. In prav to nam prinaša Mala mama: urok, ki omogoča tovrstno srečanje, četudi le v naši domišljiji.« – Peter Debruge (Variety) 

»Sciamma s perspektive osemletnice opazuje kompleksen svet pogosto nerazumljivih dejanj odraslih, obenem pa ujame neomajnost otroških zavezništev in optimizma tudi v najtemnejših časih.« – Ana Jurc (MMC)

»Mala mama je tisto, kar bi moral biti vsak film: originalen, čustven, univerzalen, nenavaden in očarljiv. Na kratko: mali čudež.« – Michael O’Sullivan (Washington Post)

Festivali, nagrade

Berlinale 2021 (tekmovalni program), Filmski festival v Sydneyu (nagrada FIPRESCI), San Sebastián (nagrada občinstva).

Na sporedu

četrtek, 16. 6. 2022
21.30

Lokacija

Letno gledališče Khislstein