Inventura
Darko Sinko
2021
Slovenija
106'
v slovenščini

Igrajo

Radoš Bolčina, Mirel Knez, Dejan Spasić, Renato Jenček, Mojca Partljič, Saša Tabaković
Play Video

Tragikomedija o človeku, ki ugotovi, da so bile njegove predstave o lastnem življenju le iluzija.

ZGODBA

Boris Robič je povsem običajen človek, preveč običajen, da bi bil komu v napoto. A nekega dne po večerji nekdo strelja nanj skozi okno. Ker policija ne najde osumljencev, primer kmalu zaključi. Boris pa se s tem ne more sprijazniti in sklene, da bo zadevo raziskal sam.

IZ PRVE ROKE

»Samota, iskanje ljubezni, strah, paranoja, dvom, relativizacija naših predstav o življenju – vse to ustvarja tematsko jedro filma. A k tem ‘težkim’ temam želim pristopiti v zabavnem in ironičnem tonu. V prvi vrsti gre za žanrski film, neke vrste eksistencialni triler z elementi črne komedije. Borisovo situacijo vidim tako smešno kot tragično. Če ne moreš nikomur zaupati – kako sploh živeti? In če si vse življenje ljudi okrog sebe ocenjeval napačno – mogoče ne moreš zaupati niti samemu sebi? Če je vse, v kar si verjel, pod vprašajem – česa se sploh še lahko oprimeš?« – Darko Sinko

O REŽISERJU

Darko Sinko, rojen leta 1979 v Slovenj Gradcu, je diplomiral na ljubljanski Fakulteti za družbene vede (FDV) in na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT), smer filmska režija. Režiral je več kratkih in dokumentarnih filmov, med njimi Hiške (2014) – v sorežiji z Matjažem Ivanišinom – in Sošolki (2014), nagrajeni z vesno za najboljši scenarij na Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Inventura je Sinkov prvi igrani celovečerec.

KRITIKE

»Resnično sem uživala v tej jedki slovenski moraliteti z odličnim Radošem Bolčino v vlogi običajnega, prijetnega možakarja, ki se po nepojasnjenem strelskem napadu pogrezne v eksistencialno paranojo. Film s suhim humorjem spregovori o nestabilnosti, ki se lahko skriva pod mirno površino.« – Jessica Kiang (Variety)

»Sinkov film se ne ukvarja toliko s preiskavo kot z metaforično osebno inventuro ter iskanjem smisla v včasih neprijetnih in celo nevarnih naključjih. Izbira Radoša Bolčine za vlogo Borisa je zadetek v polno: kot gledališki igralec zna izvrstno poudariti bolj izjemne vidike Borisove običajnosti, vendar brez vsakršne teatraličnosti. Bolčina na svojih ramenih nosi ves film, ko pa se znajde v kadru z drugimi igralci različnih občutljivosti in ozadij […], njegova igra deluje naravno in lahkotno.« – Marko Stojiljković (Cineuropa)

»Inventura se skozi zgodbo o nasilnem dejanju, ki postavi na glavo prej brezskrbno in urejeno življenje ‘malega človeka’, na prefinjeno (samo)ironičen način poigrava s slovensko samopodobo. Sinko s pomočjo natančno odmerjenih čustvenih stanj in rahločutnega humorja sugestivno nastavlja ogledalo našim dvomom, strahovom in negotovostim.« – Ana Šturm (Ekran)

FESTIVALI, NAGRADE

San Sebastián (svetovna premiera v sekciji Novi režiserji), Festival slovenskega filma Portorož (vesna za najboljšo režijo, igralca, stranskega igralca, izvirno glasbo, posebna omemba Art kino mreže Slovenije, nagrada za najboljšega debitanta), CinEast Luksemburg, Liffe, Festival avtorskega filma Beograd.

Na sporedu

četrtek, 16. 6. 2022
19.30

Lokacija

Prešernovo gledališče Kranj