Spoznajte žirijo 3. Kraffta

Osrednji del festivalskega dogajanja na Krafftu je posvečen tekmovalnemu programu, v katerem so na ogled filmi, izbrani na podlagi izstopajočih igralskih dosežkov. Filme v tekmovalnem programunocenjuje tričlanska mednarodna žirija, ki zadnji dan festivala podeli posebne igralske nagrade – zlata jabolka.

Letošnjo žirijo sestavljajo priznana direktorica kastinga Nathalie Chéron ter odlična slovenska filmska in gledališka igralca Nataša Barbara Gračner in Gregor Zorc.

Nathalie Chéron

Nathalie Chéron je direktorica kastinga, ki je znana po svojem delu tako v filmih kot tudi v televizijskih serijah. Med njenimi najbolj opaznimi filmi so The Blue Villa (1995), Crime Scenes (2000), The Brice Man (2005), Welcome Home (2008) in Valerian in mesto tisočerih planetov, znanstveno-fantastični akcijski film, ki ga je režiral Luc Besson.

Začela je nekje med delfinom in kuhinjskim štedilnikom, ko je v hotelski sobi na Siciliji pripravljala trdo kuhana jajca za ameriško igralko na snemanju The Big Blue. 30 let kasneje ima ta iskalka zlata na svojem računu približno sto filmov in vsak večer potrpežljivo sedi na svojem sedežu v gledališču, občuduje nov obraz, novo glasbo. Z ljubeznijo spremlja te igralce med dolgimi preizkusi, da se njihove poti prekrižajo s tistimi režiserja, čigar globoko željo bo razvozlala. Nathalie Chéron je članica ICDA, AMPAS in ARDA.

Nataša Barbara Gračner

Nataša Barbara Gračner je po zaključenem študiju dramske igre in umetniške besede igrala v Slovenskem mladinskem gledališču, kjer je opozorila nase z izjemno prezenco in izrazno močjo. Od leta 1998 je članica ansambla SNG Drama Ljubljana. Odigrala je več kot dvesto gledaliških, filmskih, televizijskih in radijskih vlog, ki so poglobljene karakterne študije dramskih likov različnih provenienc. Je vrhunska gledališka in filmska igralka z visoko artikulacijo izraznih sredstev, ki jo odlikujejo poglobljena natančnost izvedbe z lucidno samorefleksivno noto, tenkočuten posluh za odrski govor in mogočno preigravanje emotivnih stanj. 

S predstavami se je udeležila pomembnih festivalov po Evropi, Ameriki in Aziji ter prejela veliko najvišjih priznanj, med njimi nagrado Prešernovega sklada, devet Borštnikovih nagrad ter več filmskih in številne mednarodne. Ima status igralke prvakinje. Poleg igralskega dela se posveča tudi gledališki režiji. Je predstojnica katedre za dramsko igro in redna profesorica za dramsko igro in umetniško besedo na AGRFT.

Gregor Zorc

Gregor Zorc je leta 1996 maturiral na Gimnaziji Moste Ljubljana, kjer se je kot član dramskega krožka redno udeleževal festivalov: Podobe trenutkov, Gimnazijad in Linhartova srečanja. Sledil je vpis v prvi letnik igre na AGRFT pod mentorstvom prof. Borisa Cavazze in prof. Jožice Avbelj. Sodeluje na institucionalni in neodvisni sceni, med drugim od leta 2002 z Vio Negativa. 

Nastopil je v več kot dvajsetih filmih in za vlogo v Šelestenju Janeza Lapajneta leta 2002 prejel Vesno za najboljšega igralca. Leta 2017 je prejel Borštnikovo nagrado za igro za predstavo Stenica. Njegovo ustvarjanje ni vezano samo na gledališče. Sodeloval je pri mnogih projektih na področju filma, kjer je sodeloval predvsem kot igralec, pri nekaterih projektih tudi kot scenarist.