Padla prva klapa festivala Krafft

Festival Krafft je v polnem teku. V torek, 14. junija, ob 21. uri je padla prva klapa – na slavnostni otvoritvi festivala je Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) podelilo stanovske nagrade igralcem, plesalcem in filmskim sodelavcem. Osrednja zvezda večera je bila prejemnica nagrade Ita Rina za življenjsko delo, igralka Silva Čušin – z njo se je v Layerjevi hiši pogovarjala režiserka in kuratorka Varja Močnik, na otvoritvi festivala v Letnem gledališču Khislstein pa sta bila na ogled dva njena kratka filma, Filmski poklic – Igralec (Peter Bizjak, 2020) in Male ribe (Maja Križnik, 2015).

Do nedelje, 19. junija, še lahko izbirate med pestrim filmskim dogajanjem.

V naslednjih štirih dneh se bo na kulturnih prozoriščih starega mestnega jedra Kranja zvrstilo še deset (10) celovečernih filmov, tri (3) okrogle mize, štirje (4) mojstrski tečaji, štiri (4) delavnice (od tega ena odprta za vse, tri pa za udeležence programa ReActing as a Star), večer plesnih filmov in večer igranih študentskih filmov.

Obetata se tudi dva družabna dogodka. Prvi, Dobrodošli!, že 16. junija ob 19. uri v Layerjevi hiši. Družabni večer pripravlja Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI), kot dobrodošlico kolegom igralcem in kolegicam igralkam, ki sodelujejo v programu ReActing as a Star. Program, ki ga pripravljamo v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, bo premirno oživel ravno na drugi ediciji festivala Krafft. Drugi, Na pivo s stroko, pa v soboto, 18. junija.

Filmski program

V okviru tekmovalnega programa si lahko še ogledate Pohodi plin! (Panah Panahi, 2021), Sladka stvar (Alexandre Rockwell, 2020), Memoria (Apichatpong Weerasethakul, 2021), Inventura (Darko Sinko, 2021), Čudovita bitja (Guðmundur Arnar Guðmundsso, 2022), Črta (Ursula Meier, 2022), Morena (Antoneta Alamat Kusijanović, 2021) in Ne daj se, Keiko (Shô Miyake, 2022). Projekcijam filmov Inventura, Čudovita bitja in Morena bodo sledili pogovori z ustvarjalci, ki jih bodo vodili selektorji letošnjega festivala (Veronika Zakonjšek, Ana Šturm in Petja Labović). Filmi v tekmovalnem programu se potegujejo za festivalsko nagrado zlato jabolko. Nagrajence izbira mednarodna žirija, ki jo sestavljajo italijanska igralka Valentina Carnelutti, slovenska igralka Marijana Brecelj in slovenski igralec Sebastian Cavazza. 

Medtem ko so popoldevi rezervirani za tekmovalni program v Prešernovem gledališču Kranj, pa bodo poletni večeri v Letnem gledališču Khislstein ravno pravšnji za ogled revije nagrajenih celovečernih filmov. Ujamete lahko še filme Mala mama (Céline Sciammam, 2021), Titan (Julia Docournau, 2021) in Najbolj grozen človek na svetu (Joachim Trier, 2021).

Če ste se spraševali, kako do vstopnic za koncert glasbene skupine Dan D, ki bo v okviru sklepne prireditve festivala Krafft, naj vam zaupamo, da je formula zelo preprosta = tri vstopnice za celovečerne filme prinesejo vstopnico za koncert.

Strokovni program

Osrednja tema strokovnega programa so intimni prizori na filmu.

Okrogle mize

Prvi dan festivalskega dogajanja (15. 6.) smo lahko prisluhnili razpravam na okroglih mizah #znamiseneha in Manjkajoči dialogi – odsotnost plesnega dokumentarnega filma. Nika Rozman je z gosti spregovorila o spolnem nadlegovanju in nasilju v krogih uprizoritvenih umetnosti in avdiovizualne produkcije, Rosana Hribar in Rok Kunaver pa sta s sogovorniki razpravljala o tem, zakaj se tako malo slovenskih avtorjev in avtoric loteva dokumentarnega plesnega avdiovzualnega medija.

Festivalski podij bo gostil še razpravi o problematiki intimnih scen v celotni avdiovizualni produkciji (Intimni prizori – sedanjost, 16. 6., Intimni prizori – obeti, 16. 6.). Gost okrogle mize Intimni prizori –  obeti bo britanski filmski režiser Bill Anderson, ki je za Združenje režiserjev Velike Britanije pripravil konkretne smernice za pripravo in izvedbo intimnih prizorov. 

Zadnja v nizu (Agent za talente vs direktor za kasting: kdo dela kaj in zakaj, 18. 6.) bo odprla razpravo o tem, v čem se razlikujeta dva poklica, ki se ukvarjata z igralci in igralkami – agent za talente in direktor za kasting. Pod taktirko Timke Grin, predsednice Mednarodne kasting mreže (ICDN).

Mojstrski tečaji

Mojstrski tečaji se bodo zvrstili med 17. in 19. junijem. Vodili jih bodo tuji strokovnjaki, kot so Timka Grin, Yngvill Kolset Haga, kasting direktorica, Ita O’Brien, vodilna britanska koordinatorka intimnih prizorov in Dalibor Matanić, hrvaški režiser.

Timka Grin bo mlade seznanila, kako pristopiti k materialu, ki ga dobijo za avdicijo (Kako in zakaj – Uvod v kasting za mlade igralce in študente, 17. 6.). Yngvill Kolset Haga bo razkrila skrivnosti procesa kastinga za filma Najbolj grozen človek na svetu v režiji Joachima Trierja. Film je v Cannesu leta 2021 dobil nagrado za najboljšo igralko, letos pa je bil nominiran za dva oskarja (Srečanje s procesom kastinga za flm Najbolj grozen človek na svetu, 18. 6.). Ita O’Brien velja za pionirko na področju snemanja intimnih prizorov in prizorov s seksualno vsebino in goloto na televiziji, v filmu in gledališču. Pravzaprav Ita O`Brien orje ledino pri snemanju intimnih prizorov v produkcijskih hišah, kot so HBO in BBC. Mojstrski tečaj pod njeno taktirko (Intimni prizori – smernice, 19. 6.) je namenjen tako avdiovizualnim in uprizoritvenim ustvarjalcem kakor pedagoški stroki in najširši strokovni javnosti. Režiser Matanić pa bo govoril o tem, kako na setu preprečiti kolektivno masturbacijo ekipe in energijo raje usmeriti v kreacijo izvrstne erotične scene (Seks in zaupanje, 19. 6.).

Delavnice

Prvi dan festivala se je začela dvodnevna delavnica Akcijski dialogi – med kamero in telesom v gibanju (15. in 16. 6.). Delavnica je zasnovana kot izobraževalno-raziskovalni laboratorij, kjer bodo udeleženci podrobneje spoznali posamezne elemente filmskega ustvarjanja in njihove medsebojne odnose. Na zadnji festivalski dan pa bo delavnico Intimni prizori – konkretno (19. 6.) vodila izkušena pedagoginja in strokovnjakinja za intimne prozore Ita O`Brien. Rdeča nit delavnice bodo koraki ustvarjanja intimnih prizorov: od igre in režije do fotografije in dalje. Število udeležencev je omejeno, do 20.

Delavnice v okviru programa ReActing as a Star so namenjene le vabljenim izkušenim filmskim igralcem iz Slovenije in jugovzhodne regije filmske Evrope. Program prinaša tri delavnice, ki jih bodo vodili priznana igralca Jelena Graovac Lučev in Leon Lučev (Igralka ima čas, igralec ima čas), kasting direktorica Nathalie Chéron (Naredi si poskusni posnetek za mednarodno tržišče) in filmska režiserka Teona Mitevska (Premikanje meja).