Krafft smo začeli v družbi najboljših filmskih igralcev leta

V soboto se je s podelitvijo igralskih nagrad začel četrti Kranjski igralski filmski festival Krafft. V Kranju so se družile nagrajenke Diana Kolenc, Polona Juh in Maša Derganc Veselko, čestitali pa so jim igralski kolegi Rok Kunaver, Nik Škrlec, Bernarda Oman, Vesna Slapar, Ana Dolinar, Nina Ivanišin, Doroteja Nadrah, Jurij Drevenšek, Barbara Cerar in direktor festivala Branko Završan. Festival je svečano odprla predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Poleg pestrega programa filmov in dogodkov bo Krafft ta teden obiskal tudi Onur Özaydin iz priljubljene turške serije Po poti resnice.

Filmske igralke in igralci so se zbrali v Kranju, kjer je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič odprla že četrti Kranjski igralski filmski festival Krafft. Priložnost so izkoristili tudi za podelitev stanovskih nagrad Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev, ki nagrajuje največje igralske dosežke v preteklem letu. 

Nagrajenke nagrajenec in Urska Klakocar Zupancic foto Primoz Piculin
Krafft smo začeli v družbi najboljših filmskih igralcev leta 5

Nagrada za najboljšo žensko vlogo je letos pripadla Diani Kolenc za vlogo reševalke Lare v filmu Opazovanje. Najboljše moške vloge je odigral Timon Šturbej, ki so ga kolegi nagradili za kar tri vloge: za Tomaža v filmu Jezdeca, Jureta v filmu Zbudi me in Jackieja v filmu Opazovanje. Maša Derganc Veselko in Polona Juh sta se veselili nagrade za najboljši glas risanke, saj sta glasove posodili risanki Ela, Oskar in Hu. Priznanje kontraplan so igralci podelili vozniku Gregorju Bušiću – Bušiju, ki na napornih snemanjih skrbi za dobro vzdušje v ekipi. Namesto Ivanke Mežan, ki je prejela nagrado za življenjsko delo, jo jo je prevzela njena, hči, dr. Maja Žumer. 

foto Primoz Piculin5
Krafft smo začeli v družbi najboljših filmskih igralcev leta 6

Posebno čast je imela Barbara Cerar, ki je prvič v zgodovini podelila tudi nagradi Združenja slovenskih filmskih scenografov, kostumografov in oblikovalcev maske: za posebne dosežke jo je dobila Alenka Nahtigal, za življenjsko delo pa Gabrijela Fleischman. Nagrajenke in gostje so se ob šampanjcu in zvokih Recyclemana družili še dolgo v noč.

foto Primoz Piculin2
Krafft smo začeli v družbi najboljših filmskih igralcev leta 7

Filmi in dogodki v Kranju še do sobote, turški igralci prihajajo v četrtek

Festivalska sobota na Krafftu se je v sodelovanju s programom ReActing as a Star začela z mojstrskim tečajem legendarnega dansko-hrvaškega igralca Zlatka Burića, ki se ga publika spomni iz trilogije Diler in filma Trikotnik žalosti. Filmske projekcije, brezplačni koncerti in strokovni program, ki je namenjen igralcem, bodo v Kranju potekali še do sobote, 22. junija. V četrtek bodo Kranj obiskali tudi igralci iz priljubljenih turških serij. Med njimi je Onur Özaydin iz priljubljene turške serije Po poti resnice, ki se predvaja na POP TV, in Sezin Bozaci iz serije Zapeljivec, ki jo lahko spremljamo na Planet TV. Vstopnice za vse celovečerne filme stanejo 5 evrov, obisk koncertov in spremljevalnih dogodkov pa je brezplačen. Festival Krafft in Mestna občina Kranj ljubezen do dobro odigranih filmov že drugo leto spodbujata tudi pri kranjski mladini. Letos si bo filme na brezplačnih šolskih projekcijah ogledalo rekordno število kranjskih šolark in šolarjev.

Odprtje festivala in podelitev nagrad Zdruzenja S.K.O.M. ter Drustva DSI MOJKINO Kranj 15. 6. 2024 foto Masa Pirc182 1
Krafft smo začeli v družbi najboljših filmskih igralcev leta 8