KRAFFT 2021: “Življenja je igra”

img

Junija na kranjski »oder« postavljamo novo zgodbo, ki smo jo optimistično začeli pisati poleti 2020. Gre za zgodbo o mestu na skali, filmu, igri in zlatih jabolkih. Narativa je nekaj časa lepo tekla in posamezni deli pripovedi so se skoraj pravljično stekli v zasnovo novega mednarodnega filmskega festivala, v celoti posvečenega umetnosti igre.

A – kot se za napeto dramsko strukturo spodobi – se je zaradi koronapandemije ter z njo povezanih ukrepov v zgodbi kmalu pojavil zaplet. Zgodil se nam je distopični film, v katerem se nismo želeli znajti – in ne glede na to, kako dobro smo svoje vloge odigrali, resničnosti nismo mogli pretentati. Večji del kulturnih dogodkov je pozno jeseni ponovno zamrl ali se preselil v virtuano okolje, načrtovanje živih dogodkov pa je postalo podobno napovedovanju prihodnosti.

Človek ne jezi se, življenje je igra: kot vsak pravi junak smo se tudi mi znašli pred klasično dilemo: ali se podamo v temo neznanega gozda in se soočimo s problemom, ali se raje vrnemo domov? Jasno nam je bilo, da vsaka dobra zgodba potrebuje visok vložek in da vsaka kriza prinaša priložnost, iz katere se lahko rodi nekaj novega. Če kje, gre prav v umetnosti iskati odgovore na izzive, ki nam jih prinaša današnji čas, in iz te krize, če nič drugega, bo izšel Igralski filmski festival Kranj – KRAFFT.

Festivala, ki bi bil osredotočen na igralsko umetnost znotraj avdiovizualnega področja v širši regiji še ni, tako da ima KRAFFT že v osnovi velik potencial za mednarodno delovanje in prepoznavnost. Namen festivala je v osrednje gorenjsko mesto pripeljati svetovne filmske (in televizijske) presežke na področju igre, nadarjene in globalno prepoznavne igralce in igralke ter vrhunske strokovnjake in strokovnjakinje, ki bodo z nami delili svoje zgodbe, znanje in izkušnje.

Igralci so naši avatarji, z njihovo pomočjo vstopamo v zgodbe 1001 noči, preigravamo simfonije čustev, obuvamo čevlje drugih in se potapljamo v globine nezavednega. Igralci so naše ogledalo. Pokažejo nam, kar hočemo biti, pa tudi tisto, česar nas je najbolj strah. Pokažejo nam nič več in nič manj kot to, kar smo.

KRAFFT bo skozi filmske projekcije, predavanja, pogovore, okrogle mize, delavnice in družabne dogodke tako občo kot strokovno javnost povabil v raziskovanje in odkrivanje še neznanih osebnih, profesionalnih in družbenih prostorov, k premikanju mej znanega in sprejemljivega.

Morda se komu zdi, da organizacija festivala v teh časih meji na norost. Ampak če kdaj, prav zdaj potrebujemo domišljijo, sanje, umetnost, film. Potebujemo občutek katarzične jeze, smeha in solz, občutek, da v tej godlji nismo sami. Zato se bomo v prijetno toplem junijskem večeru ob vonju cvetočih lip srečali na na kranjskih ulicah, na letnem vrtu gradu Khislstein, na tržnici, terasi Layerjeve hiše, …, vse naokoli nas pa bo polno zvezd: na nebu, na filmskem platnu in z gosti in gostjami festivala tudi med nami.

Zavozlani klobčič zgodbe, ki je KRAFFT 2021, počasi, a vztrajno razpletamo in držimo pesti, da boste 15. junija 2021 v našo zgodbo lahko vstopili tudi vi.

Naj (za)živi KRAFFT!