Začenja se igralski filmski festival – KRAFFT!


%C4%8Clove%C5%A1ki+glas 4

Začenja se prva edicija Igralskega filmskega festivala Kranj – KRAFFT, ki bo kranjsko staro mestno jedro do nedelje, 20. junija, ogrnilo v svet filma in igre.

Festival bosta danes otvorila župan občine Kranj, gospod Matjaž Rakovec in predsednik Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev, Sebastian Cavazza, sledila pa bo prva svečana podelitev igralskih in plesnih nagrad članom DSI. Igralsko nagrado Ita Rina za življenjsko delo, poimenovano po prvi in največji slovenski filmski zvezdi, ki je zavrnila Hollywood, prejme Ivo Barišič, bienalno nagrado častni LOK za življenjsko delo, poimenovani po plesni suiti Lok, ikoničnem duetu koreografov Pie in Pina Mlakarja, pa plesalec, koreograf, gledališki in filmski režiser Milko Šparemblek. Priznanje kontraplan za zaslužno filmsko sodelavko, ki je s svojim delom pripomogla k odličnosti igralk in igralcev v avdiovizualni produkciji prejme Mojca Gorogranc Petrushevska, nagradi veliki plan za najboljše igralske stvaritve za dveletno ustvarjalno obdobje podeljujemo Ajdi Smrekar in Urbanu Kuntariču, nagrado glas risanke pa si je prislužil Rok Vihar. Nagrado LOK za izjemno plesno stvaritev na filmskem in avdiovizualnem področju prejme kratki eksperimentalni plesno-gibalni film Circulat režiserja in direktorja fotografije Matjaža Mraka. Otvoritveno slovesnost pa bo pospremila tudi projekcija najnovejšega filma Pedra Almodóvarja Človeški glas, v katerem blesti odlična Tilda Swinton. 

Festival bo na veliko platno Letnega kina Peter Musevski (Letno gledališče Khiselstein) in Letnega kina Angelce Hlebce (Mestna tržnica Kranj) pripeljal 9 skrbno izbranih celovečernih filmov, med katerimi najdemo kar štiri slovenske premiere: s tujejezičnim oskarjem nominirano dramo Quo vadis, Aida? (2020, Jasmila Žbanić), mistično dramo iz gozdov Slonokoščene obale Noč kraljev (Night of the Kings, 2020, Philippe Lacôte), romantično komedijo o časovni zanki Palm Springs (2020, Max Barbakov) ter lezbično kostumsko dramo Amonit (Ammonite, 2020, Francis Lee), v kateri blestita odlični Kate Winslet in Saoirse Ronan. Ogledati pa si bo mogoče tudi druge filme, ki so v preteklem letu na filmsko platno prinesli neoporečne igralske presežke: Nažgani (2020, Thomas Vinterberg), Oče (2020, Srdan Golubović), Undine (2020, Christian Petzold), Kokon (2020, Leonie Krippendorff) in Polsestra (2019, Damjan Kozole), ki si jo bo mogoče ogledati v sklopu jutrišnjega dne, v celoti posvečenega lani preminulemu igralcu Petru Musevskemu. Njemu v spomin jutri, 16. junija, otvorili tudi fotografsko razstavo “Ko igralec umre, se spremeni v filme”.

Strokovni program na mesto vsebinske rdeče niti tokrat postavlja temo nadaljevanke, skozi katere bodo obravnavani vsi vidiki igre, v sklopu spremljevalnega programa pa bo mogoče ujeti projekcijo sdigitalizirane in restavrirane projekcije filma Sreča na vrvici, ki jo bo pospremila delavnica za otroke o igri z našimi štirinožnimi prijatelji in projekcijo presenečenja, posvečeno festivalskemu častnemu gostu, Draganu Bjelogrliću.

Veseli bomo vašega obiska!