Tretji festivalski dan je v fokus postavil sekcijo plesnih ustvarjalcev


Foto: Maša Pirc

Foto: Maša Pirc

Včerajšnji dan je potekal v znamenju plesnega filma, ki smo se mu poklonili s projekcijami kratkih plesnih filmov, nominiranih za priznanje in nagrado LOK, zaključilo pa se je tudi glasovanje za nagrado občinstva, ki ga je prejel kratek plesni film Missing You, plesnih ustvarjalcev Tiana Ćehića in Lare Šlibar. Večer se je zaključil s projekcijo z oskarjem nominiranega bosanskega filma Quo vadis, Aida? (2020, Jasmila Žbanić), na kateri sta se nam preko zoom-a pridružila glavna igralka Jasna Đuričić in Boris Isaković, ki se v filmu prelevi v generala Ratka Mladića, ter z nami spregovorila o igralskih izzivih in pripravah na svoji vlogi v filmu. 


Foto: Maša Pirc

Foto: Maša Pirc

Današnji dan posvečamo osrednji temi festivala, televizijski nadaljevanki, sledil pa bo sprejem častnih članov društva DSI, ki so pionirsko ustvarjali ustvarjali pri filmu in na televiziji ter tlakovali pot v sodobno avdiovizualno produkcijo. Z nekaj izseki iz njihovih del bomo za hip stopili v čas črno-belih slik ter se jim zahvalili s podelitvijo plaket in nekaj takti filmske glasbe. Po podelitvi pa bo na Vovkovem vrtu sledila projekcija izbora kratkih filmov letošnjega dobitnika nagrade za življenjsko delo Ita Rina, Iva Barišiča, in pogovor z njim, ki ga bo vodil Marcel Štefančič, jr. Predstavljena bo tudi Monografija Ivo Barišič, v kateri Marcel Štefančič, jr. letošnjemu nagrajencu nameni naslednje besede: »Barišič je profilmski. Karakterni igralec. V filmu je zato, da ga obogati. Pozna detajle. Razume nianse. Požre bolečino. Ve, da si ga bomo zapomnili.« Po pogovoru bo mogoče dobiti tudi podpisan izvod publikacije.


Foto: Maša Pirc

Foto: Maša Pirc

Jutrišnji dan začenjamo s pogovorom »Strici so mi povedali« o slovenskih AV delih, na katerem se bo Nataša Barbara Gračner pogovarjala z Jožetom Faganelom, Sašo Pavček, Barbaro Zemljič in Miranom Zupaničem, nadaljujemo pa z dvema pogovoroma z letošnjim častnim gostom festivala, Draganom Bjelogrlićem, s katerim bo v sklopu poglobljenega strokovnega pogovora »Sence nad podalpskim Balkanom« o izkušnjah, radostih in pasteh AV produkcije debatiral režiser Luka Marčetić, na dogodku »Balkan na soncu« pa bo z njim spregovoril predsednik Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev, Sebastian Cavazza. Pogovoru sledi projekcija presenečenja

Zvečer si bo mogoče ogledati tudi digitalno restavrirano filmsko klasiko Sreča na vrvici (1977) scenarista in režiserja Janeta Kavčiča. Projekcija filma, ki je nastal po literarni predlogi mladinskega romana Teci, teci kuža moj pisatelja Vitana Mala, bo predvajana v letnem kinu Angelce Hlebce (Mestna tržnica Kranj), prisotni bodo tudi nekateri člani igralske zasedbe. Že v dopoldanskem času pa bo potekala delavnica za otroke o igri z štirinožnimi prijatelji.

Se vidimo v Kranju!