Četrti festivalski dan in sprejem častnih gostov društva DSI


Foto: Maša Pirc

Foto: Maša Pirc

Včerajšnji dan je potekal v znamenju televizijske nadaljevanke, sledil pa je sprejem častnih članov društva DSI, ki so pionirsko ustvarjali ustvarjali pri filmu in na televiziji ter tlakovali pot v sodobno avdiovizualno produkcijo. Po podelitvi plaket smo se premaknili na Vovkov vrt, kjer se je Marcel Štefančič, jr. pogovarjal z letošnjim dobitnikom nagrade za življenjsko delo Ita Rina, Ivom Barišičem, predstavila pa sta tudi Monografijo Ivo Barišič. Pogovoru je sledila projekcija izbora kratkih filmov, v katerih je nastopil naš nagrajenec: Ljubezen na strehi sveta (Jan Cvitkovič, 2015), Jašek (Urban Zorko, 2015) in Ribolov (Jan Cvitkovič, 2016).


Foto: Maša Pirc

Danes vstopamo v peti dan Igralskega filmskega festivala Kranj – KRAFFT, ki ga posvečamo letošnjemu častnemu gostu, Draganu Bjelogrliću. Ob 17. uri se bo v sklopu strokovnega programa na okrogli mizi “Sence nad podalpskim Balkanom” v festivalski dvorani Iva Barišiča (Stolp Škrlovec) z njim o izkušnjah, radostih in pasteh AV produkcije pogovarjal režiser Luka Marčetić, ob 19.30 pa se selimo v Layerjevo hišo, kjer bo potekal pogovor z Draganom Bjelogrlićem in Sebastianom Cavazzo. Pridružil se jima bo tudi hrvaški igralec Goran Bogdan. Vstop na pogovor je prost!

Po pogovoru sledi projekcija filma Južni veter (Južni vetar, 2018, Miloš Avramović), v katerem v eni glavnih vlog zaigra Dragan Bjelogrlić. V Letnem kinu Angelce Hlebce pa bo mogoče ujeti digitalno restavrirano filmsko klasiko Sreča na vrvici (1977) scenarista in režiserja Janeta Kavčiča.

Jutri nas čaka zaključek festivala, na katerem bo naša tričlanska mednarodna žirija v sestavi Dragana Bjelogrlića, Marka Mandiča in Bernarde Oman največjim igralskim presežkom podelila nagrado Grand Prix in tri zlata jabolka, pridružil pa se nam bo tudi glasbeni gost Magnifico.

Vabljeni v Kranj!