Zaključil se je prvi igralski filmski festival KRAFFT!

9B732403 A6D6 4A31 9B07 EEB7209EEC70 5069 000001B8C015229AFoto: Maša Pirc

Zaključila se je prva edicija Igralskega filmskega festivala Kranj – KRAFFT! Igralske presežke raznolikega tekmovalnega filmskega programa je ocenjevala tričlanska mednarodna žirija v sestavi Dragana Bjelogrlića, Marka Mandiča in Bernarde Oman.

Zlato jabolko Grand Prix za najboljšo glavno vlogo oziroma izjemen umetniški dosežek je prejela Jasna Đuričić za monumentalno vlogo naslovne junakinje v filmu Quo vadis, Aida?

Jasna Đuričić.jpg

“Jasna Đuričić izjemno zahtevno vlogo Aide od prvega do zadnjega kadra napolni z natančnim in kompleksnim naborom emocij, neusahljivim pogumom in energijo ter neomajnim, zaščitniškim materinskim nagonom. Njeno mojstrsko in pomensko bogato igro zaznamujeta prodoren glas in oster pogled, v katerem je poleg odločnosti vselej prisoten tudi občutek strahu in prikrite bolečine. Vlogo Aide, ki bi se hitro lahko sprevrgla v patetično in mučeniško, Đuričić odigra s pretresljivo srčnostjo, in kar je najpomembneje, z nezgrešljivim humanističnim nabojem.”

Zlata jabolka za posebne igralske dosežke so prejeli Goran Bogdan, Franz Rogowski in Nada Šargin.

“Goran Bogdan v vlogi Nikole pooseblja silovito vztrajnost volje in dostojanstvo malega človeka. Nikola je človek na misiji; ko ga spremljamo na poti, nam je jasno, da ga nič ne more zaustaviti. Igralec se v lik poglobi do te mere, da gledalci z njim čutimo, kako se tako psihična kot fizična izmučenost korak za korakom počasi naseljujeta v vsako poro njegovega bitja. Goran Bogdan za mirnim obrazom skriva silovita čustva, ki jih ves čas disciplinirano obvladuje tik pod površino in prav zato nas v redkih trenutkih, ko iz njega izbruhnejo, še toliko bolj pretresejo.”

“Christoph, zasanjan industrijski potapljač, ki se zagleda v prevarano jezersko nimfo, je v telesu in kreaciji Franza Rogowskega utelešenje iskrive nežnosti in čutne senzibilnosti; nečesa, kar na filmska platna prinaša drugačno in več kot dobrodošlo interpretacijo moškosti. Rogowski svoj nekoliko nenavaden in večplasten lik subtilno gradi skozi ranljivo fizično prezenco ter lahkotno in intuitivno prepletanje čustvenih stanj. Zdi se, kot da ima igralec tako kot lik, ki ga upodablja, šesti čut za prepoznavanje najbolj finih nians, ki filmu dajo pridih magičnosti.”

“Nadi Šargin uspe v enem samem kadru kot Nikolovi obupani ženi Biljani gledalca pretresti do kosti. Njen brutalen prikaz kapitulacije in nemoči je tako emotivno močan, da grozljiva podoba samozažiga z nami v zavesti ostane od začetka do konca filma. Zaradi miniaturne igralske bravure Nade Šargin je gledalec z neizbežno situacijo, ki jo obravnava film, soočen že v prvi minuti.”

1D419BC2-5908-462C-8058-6C69975EB7C5-5069-000001B89B33A3C9.jpg

Letošnje častno zlato jabolko pa je za bogat in raznovrsten igralski opus ter vrhunski umetniški doprinos na avdiovizualnem področju prejel igralec, scenarist, producent in režiser Dragan Bjelogrlić, ki je mednarodni filmski prostor zaznamoval z igralsko odličnostjo ter uspešnostjo tudi na drugih področjih avdiovizualnega sektorja. Kot eden izmed vodilnih srbskih igralcev in umetnikov je zaslužen za rast in razvoj mednarodnega avdiovizualnega sektorja.

2AF96F9A-C9EB-471D-BCE2-CF91DF1FED6B-5069-000001B77F742D3B.jpg

Kot je na zaključni prireditvi poudarila programska selektorica Ana Šturm, pa je bil »najlepši del festivala to, da smo filme spet pripeljali nazaj med ljudi. Ni lepšega, kot na topel poletni večer sedeti tu, v prijetno napolnjenem letnem kinu in spremljati publiko, ki v spoštljivi tišini obsedi po koncu filma Quo vadis, Aida? ali poslušati prešeren smeh, ki odmeva v noč ob ogledu komedije Palm Springs.« Poleg filmov, ki smo jih končno lahko ujeli na velikem platnu, pa je za še posebej zapomnljiv trenutek poskrbel Magnifico, katerega glasba je pustila pečat tudi v filmih našega častnega gosta, Dragana Bjelogrlića, in ki nam je na zaključni prireditvi na oder po dolgem času pripeljal živo glasbo.

Do naslednjega poletja!