Junija 2022 druga edicija festivala Krafft

Priprave na drugo edicijo Igralskega filmskega festivala Kranj – Krafft so v polnem teku. Pestro filmsko dogajanje, namenjeno vsem generacijam in različnim filmskih žanrom, se bo med 14. in 19. junijem tudi letos odvijalo v starem mestnem jedru Kranja. Festival, ki se v celoti posveča umetnosti filmske igre, je prvi svoje vrste v širši regiji.

Za vizualno prepoznavnost festivalskega dogajanja je znova poskrbel oblikovalec Jan Virant. Oblikovalec celostni grafični podobi Kraffta vtiskuje pečat z vsakokratno prenovo barvne lestvice – prvo edicijo festivala je obarval z zeleno in oranžno, za drugo je izbral (kranjsko) rdečo in (poletno) modro.

Cilji festivala ostajajo enaki – postreči z novimi, še čisto svežimi mednarodnimi filmskimi presežki na področju igre. V Slovenijo pripeljati nadarjene in svetovno prepoznavne filmske igralce ter vrhunske filmske strokovnjake, da z nami delijo svoje zgodbe, znanje in izkušnje. Predstaviti ustvarjalni potencial slovenskega plesnega filma. Odpirati strokovne razprave o temah, ki se posredno ali neposredno tičejo filmske igre in igralcev ter plesnih filmov in plesnih ustvarjalcev v avdiovizualnih delih.

Kaj prinaša druga edicija festivala Krafft

V središču festivala bodo tudi letos tekmovalni program s slavnostno podelitvijo igralskih filmskih nagrad (zlatih jabolk), revijalni pregled nagrajenih filmov na priznanih evropskih filmskih festivalih, izbor izstopajočih slovenskih plesnih filmov in strokovni program. Festivalsko dogajanje v celoto zaokrožuje raznolik spremljevalni program.

Selektorska ekipa bo za tekmovalni del druge edicije festivala izbirala med novostmi svetovne filmske produkcije zadnjih dveh let s poudarkom na nagrajencih festivalov v Rotterdamu in Berlinu. Poleg teh filmov si bo na Krafftovih filmskih platnih mogoče ogledati tudi izbor nagrajenih filmov na festivalih v Benetkah, Cannesu in San Sebastiánu.

V ospredju strokovnih razprav bodo teme, povezane s snemanjem intimnih prizorov, ki med drugim naslavljajo vprašanja o različnih oblikah spolnih zlorab in spolnega izkoriščanja v filmskem svetu. Del strokovnih razprav bomo posvetili ustvarjanju plesalcev in koreografov na avdiovizualnem področju.

Kdo bo častni gost oziroma častna gostja druge edicije festivala, naj ostane še skrivnost.

Posebno pozornost bomo tako kot lani namenili tudi dosežkom slovenskih igralcev in plesnih ustvarjalcev na avdiovizualnem področju. Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) bo skupaj s Sekcijo plesnih ustvarjalcev (SPU) drugo leto zapored na prvi dan festivala podelilo stanovske nagrade in priznanja – nagrade DSI (Ita Rina, veliki plan, glas risanke, kontraplan) in nagrade SPU (priznanje in nagrade LOK).

Festival bo postregel tudi s številnimi pogovori z domačimi in tujimi filmskimi igralkami in igralci, razstavami, delavnicami in družabnimi dogodki. Ko že ravno govorimo o družabnih dogodkih – ali poznate avtorja in izvajalca skladbe Ona sanja v uvodni špici slovenske kriminalne serije Jezero? Pobrskajte po svojem spominu, lahko tudi po spletu, kajti to je glasbena skupina, ki ji boste lahko prisluhnili na enem od festivalskih večerov.