ZLATO JABOLKO

Na Krafftu se podeli pet zlatih jabolk. Zlato jabolko Grand Prix za glavno vlogo oziroma za izjemen umetniški dosežek, tri zlata jabolka za posebne igralske dosežke in eno častno zlato jabolko.

Strokovna žirija za nagrado Zlato jabolko 2023

Nathalie Cheron, direktorica kastinga za mednarodne visokoproračunske uspešnice (npr. Valerian in mesto tisočerih planetov), serije in neodvisne evropske filme.

Nataša Barbara Gračner, filmska in gledališka igralka ter članica ansambla SNG Drama Ljubljana.

Gregor Zorc, filmski in gledališki igralec, ki smo si ga nazadnje zapomnili po vlogi v filmu Orkester Matevža Luzarja.

NAGRAJENCI 2023

Leila-2-scaled

Zlato jabolko Grand Prix: igralska zasedba Leilini bratje

Nagrado zlato jabolko Grand Prix prejme igralska zasedba filma Leilini bratje režiserja Saeeda Roustayija.

V tej družinski simfoniji vsak igralec ostaja do obisti zvest svojemu inštrumentu in se hkrati zaveda, da je njegov zven boleče odvisen od soigralcev. Zven celote je imperativ, ki nam priča o izredni igralski inteligenci, intuiciji in iskrenosti posameznikov. Impresivna študija kolektivne igre, kjer za moment pozabiš, da gozd sestavljajo posamezna drevesa. Čudovito!

photo2_big

Zlato jabolko za posebne igralske dosežke: Benedetta Porcaroli (Amanda)

To je zgodba o osamljenosti in iskanju ljubezni - ljubezni popolnoma disfunkcionalne družine, ljubezni čudaških fantov, ljubezni anonimnih moških v spletnih klepetalnicah ali celo ljubezni stare sošolke, ki živi asocialno življenje, zaprta v svoji sobi. Amanda je upornica, samotarka, je surova, globoko ganljiva in hkrati grozna. Prepričala nas je igralska preciznost Benedette Porcaroli ter njena sposobnost pristnega tretja src na tej ganljivi poti.

LeBleuDuCaftan_Photogramme_00074007

Zlato jabolko za posebne igralske dosežke: Saleh Bakri (Modri kaftan)

Saleh Bakri veze svojo vlogo v popolnem miru, izredno natančno, marljivo in presenetljivo ostro, ter nikoli ne podleže šarmu učinka. Ta zmes učinkuje na gledalca malodane hipnotično. Zavije te v svoj kaftan in te virtuozno popelje skozi zgodbo. Igro prepusti prstom, naprstniku, cigaretu, kozarcem čaja in pari v turški kopeli. V taki krhkosti se skriva strašen igralski pogum.

Woman_on_the_Roof-671232109-large

Zlato jabolko za posebne igralske dosežke: Dorota Pomykala (Ženska na strehi)

Dorota Pomykala je kot Mira v filmu Ženska na strehi izjemna. Z niansiranimi registri igralskih izraznih sredstev, s katerimi minimalistično dozira vsa stanja preko katerih izriše osamljenost depresivne ženske poznih srednjih let, igralka intenzivno upodobi moč tihega upora proti staromodnim stališčem družbene in družinske patriarhalne hierarhije. Polna obupa, depresivne resignacije in notranjega boja, ustvari portret osebe, s katero empatično potujemo skozi labirint nepričakovanih dogodkov, v katerih igralka zablesti kot emblem nevidnih in pozabljenih v tem krutem svetu.

Otvoritev_Primož_Pičulin(6)

Častno zlato jabolko: Predrag Miki Manojlović

Prejemnik častnega zlatega jabolka za življenjsko delo je legendarni srbski igralec Predrag Miki Manojlović, ki je bil tudi letošnji glavni selektor tekmovalnega programa.