DSI NA KRAFFT-u

kontakt 1024x576 1

Kranjski igralski filmski festival (KRAFFT) v naš prostor prinaša mednarodno zasnovan dogodek, ki združuje in povezuje, predvsem pa razvija igralsko umetnost ter opozarja na raznolike dejavnosti, povezano z njo.

Z bliskovitim razvojem tehnologij, ki omogočajo ogled avdiovizualnih (AV) del na vsakem koraku in v vsakem trenutku, moramo vsakokratne novosti budno spremljati tudi ustvarjalci na tem področju; še zlasti igralci, ki smo pri nastajanju filmske umetnosti zadnji vključeni v proces, pri prikazovanju filma pa postavljeni v prvi plan.

Z novimi formati AV del se pojavljajo tudi novi pristopi k igri. Film oziroma AV dela so vedno stremela k ustvarjanju čim popolnejše iluzije. Danes so te možnosti neslutene. Virtualne scenografije, animirani prizori, računalniška obdelava posnetkov, ki pričarajo povsem drugačno dejanskost filmskega prizora, potrebujejo še dodatno pripravo in veščine igralca.

Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) bo v strokovnem programu festivala odpiralo najrazličnejša vprašanja s področja AV umetnosti, s katerimi je igralec neposredno ali posredno povezan – to pa so v resnici vsa področja, saj so vsi sektorji v filmski produkciji povezani in soodvisni ter le v sodelovanju tvorijo celoto.

Igralci smo dejanski obraz filma in neposredni stik s publiko. Tem stikom namenjamo na festivalu osrednjo pozornost. Manifestirali se bodo v različnih oblikah: od pogovorov z igralci po projekcijah, prek okroglih miz in strokovnih druženj, do najrazličnejših delavnic. Vrhunec teh srečanj pa bo zagotovo masterclass, ki ga bo izvedel častni gost festivala.

Na festivalu bomo podelili tudi nagrade. Z zlatim jabolkom bodo nagrajeni presežki na področju filmske igre v mednarodnem tekmovalnem programu festivala. Posebej pa bomo izpostavili še dosežke slovenskih igralcev v AV delih, saj bo DSI na festivalu podelil tudi društvene nagrade in priznanja.

Festival je v prvi vrsti praznovanje, prostor za refleksijo opravljenega dela, za izmenjavo izkušenj in mnenj, inkubator novih idej ter priložnost za druženje in povezovanje. In prav tak bo tudi KRAFFT: strokoven in atraktiven, vsebinsko zahteven, a komunikativen: zaobjel bo vse formate igrane avdiovizualne dejavnosti in poskrbel, da bo v programu prav vsak našel nekaj zase.

Dobrodošli na prvi ediciji Kranjskega igralskega filmskega festivala KRAFFT 2021.

Vaš DSI