Drugi dan festivala je potekal v znamenju spomina na Petra Musevskega


Foto: Maša Pirc

Foto: Maša Pirc

Včerajšnji festivalski dan je potekal v znamenju spomina na Petra Musevskega; igralca, ki je s svojim obširnim in dovršenim igralskim opusom močno zaznamoval slovenski filmski, televizijski in gledališki prostor in po katerem smo letos poimenovali tudi enega glavnih festivalskih prizorišč, Letni kino Peter Musevski (sicer Letno gledališče Khislstein). O njegovem delu in življenju sta se pogovarjala filmska kritičarka Ana Šturm in režiser Damjan Kozole, katerega obsežen filmski opus je zaznamovalo prav sodelovanje z Musevskim. Skupaj sta posnela kar osem filmov, Kozole pa o Petru pripravlja tudi nov spominski film.


Foto: Maša Pirc

Foto: Maša Pirc

Sledila je otvoritev fotografske razstave »Ko igralec umre, se spremeni v filme« v avtorstvu Damjana Kozoleta in Zale Opara, kjer smo se lani preminulemu igralcu poklonili z njemu posvečeno pesmijo, v interpretaciji Branka Završana. Sledila je projekcija filma Polsestra (2019, Damjan Kozole), na kateri se je z igralko Lizo Marijino pogovarjala Ana Šturm. 


Foto: Maša Pirc

Foto: Maša Pirc

Zvečer pa se v Letnem kinu Peter Musevski obeta ponovna projekcija z oskarjem nominiranega bosanskega filma Quo vadis, Aida? (2020, Jasmila Žbanić), kjer se nam bosta preko spleta na pogovoru o filmu pridružila glavna igralka Jasna Đuričić in njen partner, ki se v filmu prelevi v vlogo generala Ratka Mladića, Boris Isaković. Pogovor bo povezoval Toni Cahunek.


Foto: Maša Pirc

Foto: Maša Pirc

Jutri začenjamo s fokusom na temo nadaljevanke, sledil pa bo sprejem častnih članov društva DSI ter projekcija izbora kratkih filmov letošnjega dobitnika nagrade za življenjsko delo Ita Rina, Iva Barišiča, in pogovor z njim, ki ga bo vodil Marcel Štefančič, jr. Ob tem bomo predstavili tudi novo publikacijo Monografija Ivo Barišič.

Vabljeni v Kranj!