ZLATO JABOLKO

Osrednji del festivalskega dogajanja je posvečen tekmovalnemu programu, v katerem je na ogled devet filmov, ki so izbrani na podlagi izstopajočih igralskih dosežkov.

Filme v tekmovalnem programu na KRAFFT-u ocenjuje tričlanska mednarodna žirija, ki zadnji dan festivala podeli posebne igralske nagrade – zlata jabolka.

Na KRAFFT-u se podeli pet zlatih jabolk. Zlato jabolko Grand Prix, tri zlata jabolka za posebne igralske dosežke in častno zlato jabolko.

Zlato jabolko Grand Prix prejme igralka ali igralec za najboljšo glavno žensko ali moško vlogo oziroma za izjemen umetniški dosežek. 

Tri zlata jabolka za posebne igralske dosežke se podelijo ne glede na velikost vloge, igralki, igralcu ali igralskemu ansamblu, ki je posebno pozornost namenil oblikovanju vidnega, prepoznavnega in izvedbeno dovršenega igralskega presežka.

Častno zlato jabolko se podeli častnemu gostu festivala, igralcu ali igralki, ki je s svojim bogatim in raznovrstnim opusom ter izjemnim delovanjem in umetniškimi dosežki vidno oblikovala in zaznamovala svetovni filmski kulturni prostor.

Nagrade festivala so poimenovane po zlatem jabolku oziroma kranjski liliji (Lilium carniolicum), ki je razširjena po vsej Sloveniji. Območjem, kjer uspeva, je v čudovit okras, uvrščena pa je tudi na slovenski Rdeči seznam ogroženih rastlin in je pri nas zavarovana.

NAGRAJENCI

Zlato jabolko Grand Prix: Jasna Đuričić

quo vadis press photo 3 smaller

Zlato jabolko Grand Prix za najboljšo glavno vlogo oziroma izjemen umetniški dosežek na prvi ediciji Igralskega filmskega festivala Kranj prejme Jasna Đuričić za monumentalno vlogo naslovne junakinje v filmu Quo vadis, Aida?.
Jasna Đuričić izjemno zahtevno vlogo Aide od prvega do zadnjega kadra napolni z natančnim in kompleksnim naborom emocij, neusahljivim pogumom in energijo ter neomajnim, zaščitniškim materinskim nagonom.
Njeno mojstrsko in pomensko bogato igro zaznamujeta prodoren glas in oster pogled, v katerem je poleg odločnosti vselej prisoten tudi občutek strahu in prikrite bolečine.
Vlogo Aide, ki bi se hitro lahko sprevrgla v patetično in mučeniško, Đuričić odigra s pretresljivo srčnostjo, in kar je najpomembneje, z nezgrešljivim humanističnim nabojem.

Zlato jabolko za posebne igralske dosežke: Goran Bogdan

Goran

Zlato jabolko za posebne dosežke na prvi ediciji Igralskega filmskega festivala Kranj za nepozabno vlogo Nikole v filmu Oče prejme Goran Bogdan.
Goran Bogdan v vlogi Nikole pooseblja silovito vztrajnost volje in dostojanstvo malega človeka. Nikola je človek na misiji; ko ga spremljamo na poti, nam je jasno, da ga nič ne more zaustaviti.
Igralec se v lik poglobi do te mere, da gledalci z njim čutimo, kako se tako psihična kot fizična izmučenost korak za korakom počasi naseljujeta v vsako poro njegovega bitja.
Goran Bogdan za mirnim obrazom skriva silovita čustva, ki jih ves čas disciplinirano obvladuje tik pod površino in prav zato nas v redkih trenutkih, ko iz njega izbruhnejo, še toliko bolj pretresejo.

Zlato jabolko za posebne igralske dosežke: Franz Rogowski

Franz

Zlato jabolko za posebne dosežke na prvi ediciji Igralskega filmskega festivala Kranj za očarljivo vlogo Christopha v filmu Undine prejme Franz Rogowski.
Christoph, zasanjan industrijski potapljač, ki se zagleda v prevarano jezersko nimfo, je v telesu in kreaciji Franza Rogowskega utelešenje iskrive nežnosti in čutne senzibilnosti; nečesa, kar na filmska platna prinaša drugačno in več kot dobrodošlo interpretacijo moškosti.
Rogowski svoj nekoliko nenavaden in večplasten lik subtilno gradi skozi ranljivo fizično prezenco ter lahkotno in intuitivno prepletanje čustvenih stanj. Zdi se, kot da ima igralec tako kot lik, ki ga upodablja, šesti čut za prepoznavanje najbolj finih nians, ki filmu dajo pridih magičnosti.

Zlato jabolko za posebne igralske dosežke: Nada Šargin

Nada

Zlato jabolko za posebne dosežke na prvi ediciji Igralskega filmskega festivala Kranj za presunljivo vlogo Biljane v filmu Oče prejme Nada Šargin.
Nadi Šargin uspe v enem samem kadru kot Nikolovi obupani ženi Biljani gledalca pretresti do kosti.
Njen brutalen prikaz kapitulacije in nemoči je tako emotivno močan, da grozljiva podoba samozažiga z nami v zavesti ostane od začetka do konca filma.
Zaradi miniaturne igralske bravure Nade Šargin je gledalec z neizbežno situacijo, ki jo obravnava film, soočen že v prvi minuti.

Častno zlato jabolko za bogat in raznovrsten igralski opus ter vrhunski umetniški doprinos na avdiovizualnem področju: Dragan Bjelogrlić

9B732403 A6D6 4A31 9B07 EEB7209EEC70 5069 000001B8C015229A

Foto Maša Pirc

Letošnji dobitnik častnega zlatega jabolka za bogat in raznovrsten igralski opus ter vrhunski umetniški doprinos na avdiovizualnem področju je igralec, scenarist, producent in režiser Dragan Bjelogrlić.
Dragan Bjelogrlić je mednarodni filmski prostor zaznamoval z igralsko odličnostjo, izjemno uspešen pa je tudi pri delu na drugih področjih avdiovizualnega sektorja. Kot eden izmed vodilnih srbskih igralcev in umetnikov je zaslužen za rast in razvoj mednarodnega avdiovizualnega sektorja.