NAGRADE DSI

Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev na festivalu KRAFFT podeljuje nagrade društva DSI in nagrade LOK Sekcije plesnih ustvarjalcev. Stanovske nagrade in priznanja bo DSI letos podelil prvič.

Nagrade, ki jih podeljuje društvo DSI, so: nagrada Ita Rina za življenjsko delo, nagrada veliki plan za najboljše igralske stvaritve (za dveletno ustvarjalno obdobje), nagrada glas risanke za najboljšo sinhronizacijo avdiovizualnega dela (za dveletno ustvarjalno obdobje) in priznanje kontraplan za zaslužno filmsko sodelavko ali sodelavca, ki je s svojim delom pripomogla k odličnosti igralk ali igralcev v avdiovizualni produkciji.

Nagrada Ita Rina za življenjsko delo je poimenovana po prvi in največji slovenski filmski zvezdi. Ita Rina, rojena kot Ida Kravanja leta 1907 v Divači, se je v poznih dvajsetih letih z vlogo v filmu Erotikon (Gustav Machatý, 1929) povzpela med zvezde svetovnega slovesa.

Društvo DSI želi z nagradami in priznanji DSI na področju filmskega, televizijskega in drugega avdiovizualnega ustvarjanja igralk in igralcev prispevati k rasti in umetniškemu razvoju članic in članov društva ter prepoznavnosti njihovega avdiovizualnega ustvarjanja doma in v tujini.

 


 

Sekcija plesnih ustvarjalcev znotraj društva DSI na KRAFFT-u podeljuje bienalno nagrado častni LOK za izjemni opus plesnega ustvarjanja s prepoznavno poetiko in plesnim mojstrstvom, nagrado LOK za izjemno plesno stvaritev in priznanje LOK za inovativno in perspektivno plesno kreacijo na avdiovizualnem področju.

Plesne nagrade LOK so poimenovane po plesni suiti Lok, ikoničnem duetu koreografov Pie in Pina Mlakarja.

Sekcija plesnih ustvarjalcev želi s podeljevanjem nagrad LOK dvigniti prepoznavnost slovenskega plesnega filma, spodbuditi mlade plesne ustvarjalce k razvijanju tega žanra in nagraditi izjemne stvaritve na področju slovenske plesne umetnosti v avdiovizualnih delih.


 
 
 

NAGRAJENCI

IGRALSKO NAGRADO ITA RINA ZA ŽIVLJENJSKO DELO prejme Ivo Barišič

Ivo Barisic @Foto atelje Pavsic Zavadlav 500x400 1

Foto Atelje Pavšič Zavadlav


 

PRIZNANJE KONTRAPLAN prejme Mojca Gorogranc Petrushevska

Mojca Gorogranc Petrushevska @Tomaz Turk 500x718 1

Foto Tomaž Turk


 

NAGRADO VELIKI PLAN prejme Ajda Smrekar

Ajda Smrekar @Manimal 500x333 1

Foto Manimal


 

NAGRADO VELIKI PLAN prejme Urban Kuntarič

Urban Kuntaric @Jaka Babnik 500x668 1

Foto Jaka Babnik


 

NAGRADO GLAS RISANKE prejme Rok Vihar

Rok Vihar @Peter Uhan 500x355 1

Foto Peter UhanBienalno nagrado častni LOK za življenjsko delo prejme plesalec, koreograf, gledališki in filmski režiser Milko Šparemblek

Milko Sparemblek @vir SNG Opera in balet Ljubljana foto Darja Stravs Tisu 500x751 1

Foto Darja Štravs TisuNagrado LOK za izjemno plesno stvaritev na filmskem in avdiovizualnem področju
prejme kratki eksperimentalni plesno-gibalni film CIRCULAT

prizor iz plesnega filma Circulat 500x281 1